Leef met het element… VUUR!

Zomer – de natuur staat vol in bloei.

Het element Vuur volgt in de Chinese cyclus van de vijf elementen op het Hout (de lente). Het Vuur wordt gevoed door het Hout. Je kunt dit zien als de oplaaiende vlam van het leven – vol kracht, plezier en opwinding.

Deze periode wordt ook wel “het grote Yang” genoemd. Het vuur zie je terug in de kracht van de jeugd, in al het bloeiende, en in de liefde. Bij het element Vuur hoort de kleur rood, en de bittere smaak.

In het lichaam hoort het element bij de Chinese orgaansystemen Hart en de Dunne Darm, en werkt het door in de bloedsomloop en de tong (de spraak).

Op het gebied van de emoties creëert vuur vreugde, het lachen, maar ook intuïtie, bewustwording en medegevoel. “Wat past bij mij”.

Als het vuur in de mens niet voldoende wordt gevoed en aangewakkerd, dan ontstaat desinteresse en lusteloosheid. Het materiële wordt steeds belangrijker, en ook het eigen ego. Als er in het leven te weinig blijdschap is, lijdt het hart en dooft het vuur. Als het vuur te sterk vlamt, wordt de mens te fanatiek en verteert zijn levenskracht.

Om het Vuur element in balans te houden is het belangrijk om af en toe bewust de tijd te nemen voor een tevreden, ontspannen gevoel. Volg je hart!

Aantal tips voor de Vuur-periode:

  • In deze Yange tijd is het goed om dat vuur goed te gebruiken! Dit betekent dat het nu belangrijk is om zo veel mogelijk buiten in de zon te zijn en lekker veel te bewegen maar ook te genieten van het niets doen. Prikkel je zintuigen! Hierdoor voorkom je onrust en een neerslachtig gevoel in de winter.
  • Wanneer je wil afkoelen, gebruik dan koelend voedsel zoals munt, komkommer, (iets bittere) salade, rooibos- of muntthee, groente en fruit van het seizoen.
  • Pas op met ijskoude dranken omdat dit je lichaam extra belast, vooral je maag en darmen. Daarbij gaat je lichaam enorm “stoken” om je maaginhoud weer op een verteerbare temperatuur te krijgen. Dit kost energie én je krijgt het er extra warm van!
  • Tijdgebrek, teveel denkwerk, te veel in de “Doe-modus, sigaretten, alcohol en koffie leiden tot oververhitting van het lichaam.
  • Lachen versterkt je immuunsysteem, verdiept je ademhaling en verminderd stressklachten… zelfs net doen alsof heeft al een positief effect op je gezondheid!
  • Het Hart, en dus het Vuurelement staat voor verbinding; de zomer is een uitgelezen tijd om contacten te leggen en samen met vrienden en/of familie er op uit te trekken of te eten. Maar vergeet niet de verbinding met jezelf!

Tot slot een drietal Yin Yoga houdingen om contact en verbinding te maken met in jouw Vuur element. In de zomerperiode geven onze docenten tijdens de Yin Yoga lessen ook regelmatig aandacht aan het element Vuur d.m.v bijpassende houdingen. Er zijn er natuurlijk meer dan deze drie;-)

Wil je meer in het Zomer element duiken? Zie de geplande extra lange workshop lessen of kom naar onze Yin lessen want onze docenten zullen de komende tijd aandacht besteden aan het Vuur element.

 

Melting the Heart

Angle Wings

E-Pose, draai handen buitenlangs en zet ze met de binnenzijde op de mat met de vingers dichtbij de knieën.