Fibromyalgie & Yin Yoga; 3 mnd cursus

Cursus Fibromyalgie & Yin yoga

Fibromyalgie, ook wel weke delen reuma genoemd, komt voor bij 1 op de 50 volwassenen. Vooral vrouwen tussen de 20 en 60 jaar krijgen te maken met deze aandoening, die letterlijk pijn in bindweefsel en spieren betekent. Een onzichtbare aandoening die voor de buitenwereld vaak moeilijk te begrijpen is. En voor jezelf ook lastig om mee om te gaan. Tijdens deze cursus krijg je handvatten wat jij zelf kan doen om een balans te vinden die voor jou prettig is. Belangrijk onderdeel is Yin

Yin Yoga kan je helpen de klachten te verminderen of zelfs te bestrijden. Dat heeft te maken met een heleboel –ines: Sertonine, Dopamine, Melatonine. En ook zuur: Hyaluronzuur. Hoe dat biologisch nou precies in elkaar zit, wordt verderop uitgelegd.

Wat zijn de effecten van deze cursus?

  • Meer ontspanning en minder klachten en pijn
  • Betere, diepere slaap, want slecht slapen is vaak een groot probleem bij fibromyalgiepatiënten. Door een diepere slaap, wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam vergroot. Hierdoor kun je nog beter ontspannen en heb je minder klachten en pijn.

Of-te-wel, je creëert zelf een opwaartse spiraal waardoor je steeds beter in je vel gaat zitten.

Wat kun je verwachten?

Drie maanden lang volg je één keer per week een Yinles, speciaal voor mensen met fibromyalgie. De groep bestaat uit maximaal 10 personen, dus veel aandacht en tijd voor iedere deelnemer. Yin Yoga is een zachte vorm van yoga waarbij je een langere tijd in een houding ligt of zit, zodat het bindweefsel langzaam wordt opgerekt. Door deze rek verandert er iets in de structuur van het bindweefsel, verder op wordt dit uitgelegd hoe. De houdingen worden langzaam opgebouwd en aangepast op een manier die bij jouw lichaam past. Het ene lichaam is nu eenmaal van nature wat leniger dan het andere, heeft meer of minder ruimte in de gewrichten, pezen en spieren. Yin yoga in combinatie met ademhalingsoefeningen, maakt dat je leert waar je grenzen liggen, maar ook het vertrouwen in je lijf terug te krijgen of vergroten.

Yin yoga heeft een positieve invloed op Fibromyalgie, het is een effectieve yogavorm voor het vitaliseren van het stijve en gespannen bindweefsel en het afvoeren van de afvalstoffen die zich hebben vastgezet op de zogenaamde tenderpoints.

Korte inhoud:

  1. In je eigen tempo stapje voor stapje kennis te maken met Yin Yoga
  2. Yin houdingen gericht op het vitaliseren en optimaliseren van het bindweefsel.
  3. Ademhaling- en meditatie advies.
  4. Kennismaking met Hot Yin
  5. Voedingsadvies, n.a.v. jouw Braverman test uitslag, om in het lichaam meer balans te creëren. Breng je neurotransmitters weer in balans d.m.v. het voedingsadvies. Dit is een advies geen moeten;-)
  6. Vernieuwende inzichten

De wetenschap achter Yin Yoga en Fibromyalgie

Fibromyalgie werd eerder geclassificeerd als een reumatische aandoening, maar tegenwoordig vaker als een vorm van het disfunctioneren van het zenuwstelsel, waarbij neurotransmitters de hoofdrol spelen. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te “vertellen” wat het moet doen. Bij mensen met fibromyalgie blijkt er een verminderde productie van sommige neurotransmitters en andere chemische stoffen aanwezig te zijn die niet alleen de gemoedstoestand en het slaappatroon beïnvloeden, maar ook de manier waarop pijn wordt beheerst en de functioneringswijze van het immuunsysteem. De fibromyalgiepatiënt ervaart een domino effect waarin het ene symptoom en het ontstaan ervan, van invloed is op een ander symptoom.

De bindweefselstructuren van de fibromyalgiepatiënt worden stijf en gespannen, wat wordt veroorzaakt door een veranderde vorm van het water in het bindweefsel. Door congestie worden de circulatie en de neurale transmissie nadelig beïnvloedt, waardoor de spieren en de omringende organen in een constante gespannen toestand verkeren. Dit gebied van verhoogde contractie en verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, de zogenoemde tenderpoints. (bron: www.fibromyalgie.nl)

De rol van Yin Yoga

Zoals eerder aangegeven is kenmerkend aan Yin Yoga dat je langere tijd in eenzelfde houding blijft. Het effect hiervan is dat je je zogenaamde fascie(bindweefsel) oprekt. Fascie is het netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Door het oprekken van je fascie wordt de stof Hyaluronzuur aangemaakt. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat het bindweefsel meer water aan zich bindt waardoor de soepelheid van je fascie structuren, dus ook die tussen de gewrichten en botten, wordt vergroot. Bindweefsel produceert Hyaluronzuur en dat trekt vocht aan, dit maakt dat de fascie structuren “sappiger”, soepeler, meer waterhoudend worden. Hierdoor zal de aan- en afvoer van vloeistoffen, o.a. de afvalstoffen die zich vast hebben gezet op de zogenaamde tenderpoints, binnen het bindweefsel positief worden beïnvloed.

Met Yin Yoga bereik je vooral het bindweefsel. Hierdoor wordt enerzijds het stresshormoon cortisol gereduceerd (ontgiften van de organen) en anderzijds de neurotransmitter dopamine, een lichaamseigen stof gestimuleerd. Dopamine is volgens velen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de zogenaamde ‘Runners High’, een euforisch gevoel van blijdschap en beloning dat veel lange afstandslopers ervaren, en wordt daarom in de volksmond ook wel eens het gelukshormoon of geluksstofje genoemd.

Met het regelmatig beoefenen van Yin Yoga maak je serotonine en dopamine aan. Serotonine is het stofje dat invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. Dopamine is het stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn of stilstaan.

Het lichaam zet serotonine om in melatonine, het hormoon dat de slaap- en waakcyclus controleert. Het is daarom belangrijk dat voldoende serotonine beschikbaar is. Serotonine reguleert eveneens het vrijkomen van melatonine uit de epifyse. Dus voor een goede slaap is de aanwezigheid van voldoende serotonine ook cruciaal. Fibromyalgiepatiënten zijn niet in staat om in het diepe slaap stadium (delta-slaap) te geraken, waarin het lichaam veel chemische stoffen voor de heropbouw aanmaakt waardoor weefsels worden hersteld en de groei van deze weefsels wordt bevorderd. Groeihormoon, een van de meest overvloedige chemische stoffen voor de heropbouw, komt tijdens de delta slaap vrij en herstelt en bevordert de groeiweefsels. Omdat fibromyalgiepatiënten de delta-slaap nooit ervaren, hebben zij ook een laag groeihormoon gehalte. Dit resulteert in een onvermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen.

Ervaringen van deelnemers:

Uit scores van eerdere cursussen is gebleken dat Yin Yoga de lichamelijke en psychische klachten van Fibromyalgie kan verminderen.
Als gevolg van de 3 maanden cursus Fybromyalgie & Yin Yoga rapporteerden de deelnemers een significante vermindering in pijn en pijn gerelateerde symptomen. Daarnaast beschreven ze ook psychologische voordelen: ze voelden zich minder vermoeid, konden hun conditie beter accepteren en dachten minder dramatisch over huidige en toekomstige klachten.

De ervaring van Nel:

Wist niet hoe het zou gaan toen ik begon. Wanda vertelde over het stromen van de energie en kon ik me toen niets bij voorstellen, maar nu ik dit gevoel heb ervaren wel.

De houdingen die we tot nu toe gedaan hebben, ik wist niet of ik dat zou kunnen, nu weet ik dat wel. Het trotse gevoel dat ik krijg als bepaalde houdingen me lukken en dat ze steeds beter gaan geven mij een goed gevoel over mezelf.

In 2004 kreeg ik van de reumatoloog uit Leeuwarden te horen: “Je komt in een rolstoel terecht want ik kan niets meer voor je doen!” Ze zou me nu eens bezig moeten te zien.

Ik ben heel blij dat ik me in heb geschreven voor deze cursus, dit is precies waar ik altijd naar op zoek ben geweest, dit past bij mij.

Aanmelden?

De Yin Yoga cursus duurt 3 maanden. De groep zal uit maximaal 10 deelnemers bestaan.
Je volgt 3 maanden lang, 1x per week de speciale Yin & Fibromyalgie les.
Lesdag: maandag van 19.00 uur tot 20.00 uur.

Na dit traject kun je ervoor kiezen om in dezelfde groep verder te gaan of door te stromen in de reguliere lessen. De kosten van deze cursus zijn €120,-.

De eerste 3 maanden reeks start weer op maandag 15 april 2019. Geef je vroeg op om teleurstelling te voorkomen. Slechts plek voor 10 deelnemers in deze exclusieve cursus.

Aanmelden: klik hier

Wil je meer informatie? Stuur een mail naar info@yoga4u.nl of bel met 0515-558888